Då var årets julsenap klar och i år testar jag att krydda den med apelsin och kryddnejlikor. En första provsmakning gav dock bara en skarpt brännande känsla i munnen och väldigt välrensade bihålor så nu får den stå och mogna i ca 2 veckor i kylskåpet och så hoppas jag att den smakar bra sedan. Senap är för övrigt verkligen busenkelt att göra och kan rekommenderas som julklapp till någon matlagningsintresserad som redan har allt i prylväg.
Ingredienser:
0,5dl bruna senapsfrön
0,5dl gula senapsfrön
3 msk senapspulver
1,5dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
0,5dl solrosolja
1 tsk salt
3 msk honung
Exempel på smaksättning:
Lite rivet apelsinskal
Mald kryddnejlika
Whisky
Chili
Äpple
Gör så här:
- Koka senapsfröna i 5 min i så mycket vatten att de precis är täckta.
- Häll av resterande vatten och låt svalna.
- Tillsätt vattnet, vinägern, saltet, honungen och senapspulvret och mixa eller mal med mortel till lagom konsistens.
- Tillsätt sedan oljan droppvis och under omrörning.
- Smaka av och tillsätt eventuellt mer honung, salt eller vinäger.
- Låt mogna i kylskåp i ca 2 veckor.