Julsenap 2017

Då var årets julsenap klar och i år testar jag att krydda den med apelsin och kryddnejlikor. En första provsmakning gav dock bara en skarpt brännande känsla i munnen och väldigt välrensade bihålor så nu får den stå och mogna i ca 2 veckor i kylskåpet och så hoppas jag att den smakar bra sedan. Senap är för övrigt verkligen busenkelt att göra och kan rekommenderas som julklapp till någon matlagningsintresserad som redan har allt i prylväg.

Senap

Ingredienser:
0,5dl bruna senapsfrön
0,5dl gula senapsfrön
3 msk senapspulver
1,5dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
0,5dl solrosolja
1 tsk salt
3 msk honung

Exempel på smaksättning:
Lite rivet apelsinskal
Mald kryddnejlika
Whisky
Chili
Äpple

Gör så här:

  1. Koka senapsfröna i 5 min i så mycket vatten att de precis är täckta.
  2. Häll av resterande vatten och låt svalna.
  3. Tillsätt vattnet, vinägern, saltet, honungen och senapspulvret och mixa eller mal med mortel till lagom konsistens.
  4. Tillsätt sedan oljan droppvis och under omrörning.
  5. Smaka av och tillsätt eventuellt mer honung, salt eller vinäger.
  6. Låt mogna i kylskåp i ca 2 veckor.

Lämna en kommentar