Porlande blåbärsdricka

Kanske någon av mina norrländska vänner har druckit den här jästa lite lätt bubbliga blåbärsdrickan? Den var faktiskt förvånansvärt god så därför tänkte jag testa att göra 2l till. Den här gången ska jag hålla bättre koll dock för den första flaskan fick jäsa i nästan 4 veckor istället för två. Lite kantareller blev det på turen med. De växer verkligen överallt nu. Walle passade på att testa klätterställningen idag med mellan några regnskurar. Jag trodde faktiskt inte han skulle klara det för det var brett mellan stegen (som visst var från 1948 och inte 1918). Men han klättrade upp utan några som helst problem. Ner däremot gick inte så där ville han hoppa. Tur jag hann fånga honom. 

Receptet kommer från den excellenta boken ”Stora bärboken” av Ingmanson och Holmberg. Jag fick den visst för 20 år sedan så mitt bärintresse har funnits länge 🙂

1,5 dl blåbär
1,5 dl socker
Vatten

Lägg blåbär och socker i en ca 75cl stor flaska, gärna med vid hals och s k patentkork. Fyll flaskan med vatten och skaka tills sockret har löst sig. Sätt i korken och låt stå i ett soligt fönster i ca 14 dagar.
Obs! Tänk på att lufta flaskan ofta så att inte flaskan exploderar.
Först flyter bären, sedan sjunker de och när de flyter upp igen är drickan klar att silas och fyllas på flaska.

2 reaktioner till “Porlande blåbärsdricka”

Lämna en kommentar